بیمه پاسارگاد
نمایندگی فردین خدابخشی ( کد2410 )
تلفن: 33632007-021

بیمه باربری

انواع فایل های مجاز : pdf, txt, jpg, png, gif حداکثر اندازه فایل: 100 MB.

0%

بیمه باربری یا بیمه حمل و نقل کالا یکی از انواع بیمه های اموال است که جبران خسارت وارده به محموله را از مبدا تا مقصد پوشش می دهد. در وب سایت بیمه نشان خرید آنلاین بیمه باربری برای شما به راحتی امکان پذیر شده است. شما می توانید با تکمیل فرم بالا از نرخ بیمه باربری کالای خود آگاهی یابید.

اصطلاحات بیمه باربری

بارنامه:

 بارنامه قرارداد حمل کالا از مبدا به مقصد می باشد. بارنامه همچنین رسید دریافت کالا و سند مالکیت کالا می باشد. بارنامه توسط شرکت باربری صادر می گردد. در بارنامه مواردی همچون نام و مشخصات و نشانی فرستنده کالا، نام و مشخصات و نشانی دریافت کننده کالا، مشخصات کالا ( نوع کالا، تعداد، وزن و سایر مشخصات کالا) و همچنین مبلغ کرایه درج می گردد.

پروفرما:

همان پیش فاکتور است که فروشنده به خریدار می دهد. معمولا وارد کنندگان کالا با برگه پروفرما جهت اخذ مجوزهای لازم برای واردات کالا استفاده می کنند. همچنین از این برگه برای صدور بیمه باربری می توان استفاده کرد.
در پروفرما معمولا اطلاعات ذیل درج می شود.
نام و نشانی و مشخصات فروشنده کالا
نام و نشانی و مشخصات سفارش دهنده کالا
شماره و تاریخ صدور و مدت اعتبار پروفرما
مشخصات کالا( نام کالا، تعداد، وزن، بسته بندی، واحد کالا، قیمت واحد کالا، نام تولید کننده) 
نوع ارز و شرایط پرداخت
شرایط و مدت تحویل کالا  

ترانس شیپمنت:

اگر برای رسیدن کالا از مبدا به مقصد از چند وسیله نقلیه مختلف استفاده شود، به این نوع حمل ترانس شیپمنت گفته می شود. مثلا مبدا بندر شانگهای چین و مقصد شهر تهران است . کالا از بندر شانگهای تا بندرعباس با کشتی حمل می شود و سپس از بندرعباس تا تهران با کامیون حمل می شود. چون از مبدا تا مقصد از چند وسیله نقلیه استفاده شد این حالت را ترانس شیپمنت گویند.
حالا اگر کالا از بندر شانگهای تا تهران با کامیون حمل شود این حالت ترانس شیپمنت نامیده نمی شود.
ترانس شیپمنت یکی از روشهای حمل کالاست که شرکت بیمه گر موافقت و عدم موافقت خود را با این نوع حمل کالا در بیمه نامه اعلام می کند، که کالا در این شرایط هم بیمه دارد یا مشمول بیمه نمی شود.

پارت شیپمنت: 

اگر یک محموله طی چند مرحله ( پارت ) ارسال شود. مثلا 20 درصد از کالای قید شده در قرارداد در ماه اول ارسال شود. 30 درصد از کالای قید شده در قرارداد سه ماه بعد ارسال شود و 50 درصد باقی مانده شش ماه بعد برای خریدار ارسال شود. حالا کل محموله دارای یک اعتبار اسنادی و یک بیمه نامه می باشد، این حالت را پارت شیپمنت یا حمل به دفعات می گویند.

پارت شیپمنت یکی از روشهای حمل کالاست که در بیمه نامه قید می شود و شرکت بیمه گر اعلام می کند که با این روش حمل موافق است یا موافق نیست.

اینکوترمز:

اینکوترمز همان قوانین و اصطلاحات بین المللی بازرگانی ( international commercial terms )    می باشد. اینکوترمز ها مشخص می کنند که در مراحل مختلف تجارت کدام مسئولیت و کدام هزینه به عهده خریدار یا فروشنده است. 

اف او بی ( فوب ) FOB :

یک اینکوترمز یا یکی از روشهای تجارت است که طی آن کلیه هزینه ها و مسئولیت ها (از جمله هزینه حمل و نقل ، هزینه بیمه باربری، ...)  تا زمان تحویل کالا بر روی عرشه کشتی به عهده فروشنده است. پس از تحویل کالا روی عرشه کشتی کلیه هزینه ها و مسئولیت ها به عهده خریدار می باشد.

ذینفع : 

ذینفع شخص حقیقی یا حقوقی مذکور در بیمه نامه است که حق مطالبه و دریافت تمام یا قسمتی از خسارت وارد به مورد بیمه را دارا می باشد.

عدم النفع : 

منظور از عدم النفع سودی است که صاحب کالا در اثر فروش کالا در مقصد نصیبش می شده و حالا به علت وقوع خسارت آن سود را بدست نیاورده است. این سود حاصل نشده را نیز می توان بیمه کرد و در صورت وقوع خسارت آن را نیز از شرکت بیمه گر مطالبه نمود.
میزان عدم النفع بیمه نامه باربری معادل 10% مجموع قیمت خرید کالا و هزینه حمل آن می باشد، مگر آنکه صراحتا توافق دیگری با شرکت بیمه گر شده باشد.

کالاهایی که به صورت جفت یا دست عرضه می شوند:

مسئولیت بیمه گر در مورد کالاهایی که به صورت جفت یا دست عرضه می شوند، بدون توجه به ارزش جفت یا دست بودن آن بیش از قسمت خسارت دیده به تناسب مبلغ بیمه شده نخواهد بود، مگر آنکه صریحاً توافق دیگری شده باشد.

باراتری: 

اگر فرمانده یا خدمه کشتی حین انجام وظیفه، خطایی مرتکب شوند که سبب آسیب رسیدن به کالا یا کشتی یا هر دو شود را باراتری گویند. آسیب عمدی فرمانده و کارکنان کشتی به کالا باراتری  نمی باشد. این نوع خسارت تنها در کلوز A  تحت پوشش بیمه بار کشتی می باشد. 

انواع بیمه باربری :

بیمه نامه باربری  وارداتی:

بیمه نامه باربری  وارداتی برای کالاهایی صادر می شود که در خارج از ایران خریداری شده اند و به مقصد ایران حمل می شوند. پس همه وارد کننده ها اعم از حقیقی یا حقوقی به این نوع بیمه نامه نیاز دارند.

بیمه نامه باربری صادراتی : 

بیمه نامه باربری صادراتی برای کالاهایی صادر می شود که از مبدا ایران به مقصد یک کشور خارجی حمل می شوند. اگر مسئولیت بیمه کردن کالا به عهده فروشنده ایرانی باشد، می بایست این بیمه نامه برای صادرات کالا تهیه شود.

بیمه نامه باربری ترانزیت:

اگر کشور ایران تنها مسیر عبور کالا باشد به عبارتی ایران نه مبدا کالا و نه مقصد کالا باشد، این نوع بیمه نامه مورد استفاده قرار می گیرد. مثلا اگر کامیونی کالای خود را از ترکیه بخواهد به ترکمنستان حمل کند و از خاک ایران عبور کند. صاحب کالا برای مدتی که کالا در خاک ایران است می بایست بیمه نامه ترانزیت را خریداری کند تا گمرک ایران اجازه عبور کالا از خاک ایران را بدهد. 
گمرک ایران می خواهد خیالش راحت شود اگر این کالا وارد ایران شد، حتما از مرز ایران و ترکمنستان خارج می شود و در ایران به صورت کالای قاچاق فروخته نمی شود. و اگر این کالا در ایران به صورت کالای قاچاق فروخته شد بتواند خسارت قاچاق شدن این کالا را از شرکت بیمه بگیرد. 

بیمه نامه باربری داخلی :

بیمه نامه باربری داخلی برای کالاهایی صادر می شود که از یک شهر در داخل ایران به شهر دیگری در داخل کشور حمل می شوند. پوششهای این نوع بیمه نامه می تواند طبق توافق بین بیمه گذار و شرکت بیمه گر تعیین شود.
در بیمه نامه باربری داخلی از بین رفتن کالا در اثر تصادف، تصادم، آتش سوزی کالا روی وسیله نقلیه تحت پوشش می باشد. در صورت توافق بین بیمه گر و بیمه گذار می توان خطرات بارگیری و تخلیه، پرت شدن کالا از روی وسیله نقلیه، سرقت، برخورد اجسام خارجی با کالا، زلزله، سیل، انفجار، صاعقه را نیز بیمه نمود.
نکته:

تفاوت بیمه نامه باربری داخلی  با بیمه مسئولیت متصدیان حمل و نقل چیست؟ 

بسیاری از کالاها در کشور ما توسط شرکتهای باربری حمل می شوند. تعدادی از این قبیل شرکتهای باربری در خیابان شوش تهران فعال هستند.
این شرکتهای باربری، یک نوع بیمه باربری آنلاین برای کالاهایی که حمل می کنند صادر می کنند. این نوع بیمه نامه ها در واقع مسئولیت مالکان این شرکتهای باربری را در قبال باری که حمل می کنند پوشش می دهد. پس این نوع بیمه نامه ها، خسارت وارده به کالای ما را پوشش نمیدهد، بلکه مسئولیت  شرکت باربری را پوشش می دهد.
برای واضح شدن موضوع به این مثال توجه کنید:
فرض کنیم کالایی توسط شرکت باربری حمل می شود، در اثر تصادف کامیون کالا از بین می رود. شرکت باربری در این حادثه مسئول است و بیمه مسئولیت متصدیان حمل و نقل خسارت کالا را به صاحب کالا پرداخت می کند.
حالا فرض کنیم تکه سنگی از کوه سقوط می کند و سبب واژگون شدن کامیون می شود و کالا از بین می رود. در اینجا صاحب شرکت باربری مقصر نیست و بیمه مسئولیت متصدیان  باربری خسارت را پرداخت نمیکند. پس کالا از بین رفت و هیچ خسارتی پرداخت نشد.
اگر کالای فوق بیمه باربری داخلی می شد خسارت این کالا قابل پرداخت بود.

شروع و اتمام بیمه نامه در بیمه باربری

بیمه باربری از لحظه بارگیری کالا از مبدا درج شده در بیمه نامه آغاز می شود . پایان بیمه باربری زمان تحویل کالا در مقصد نهایی درج شده در بیمه نامه، یا یکی از موارد زیر است هر کدام که زودتر اتفاق بیافتد:
در حمل دریایی :  60 روز پس از تخلیه کالا از کشتی
در حمل هوایی : 30 روز پس از نشستن هواپیما در فرودگاه کشور مقصد
در حمل زمینی : 60 روز پس از ورود کالا به گمرک مرزی کشور مقصد

نحوه گرفتن خسارت بیمه باربری ( بیمه حمل و نقل) :

مدارک مورد نیاز در صورت بروز خسارت:
1. بیمه نامه ( که به صورت آنلاین از آخرین واحد صدور گرفته می شود)
2. پیش فاکتور کالا با درج کامل مشخصات در آن
3. بارنامه
4.لیست بسته بندی کالا
5.گواهی مبدا
6.گواهی بازرسی کالا در مبدا ( به شرایط بیمه نامه بستگی دارد)
7.صورت وضعیت کالا در مبدا و صورت وضعیت میزان توزین کالا در مقصد( این بند برای کالاهای وزنی یا فله مثل گندم، برنج، ... می باشد)
8.جواز سبز گمرکی و صورت جلسه  کشف اختلاف در صورت وجود اختلاف ( به صورت الکترونیکی شرکت بیمه گر آن را دریافت می کند)
9.گواهی عدم تحویل در صورت کسری کالا
10. گزارش بازدید خسارت کالا

آنچه بیمه گذار به هنگام تحویل گرفتن کالا در صورت بروز خسارت می بایست انجام دهد :

1.در صورت مفقود شدن بخشی از کالا متصدیان  باربری  یا بندر را مطلع کند و کتبا درخواست دریافت خسارت نماید.
2. در صورت وجود خسارت در کالا، قبل از تحویل گرفتن کالا مسئولین مربوطه اعم از باربری و یا بندر را مطلع کند و کتبا در خواست دریافت خسارت نماید. در گمرک این برگه را برگه کسر تخلیه می گویند.
3. در گمرک در زمان تحویل کالا از انبار اگر کالا آسیب دیده بود، برگه صورتمجلس مغایرت انبار را تکمیل نماید.
4. اگر پس از تحویل گرفتن کالا متوجه وجود خسارت شد، حداکثر تا سه روز بعد از متوجه شدن به متصدیان  باربری یا سایر مسئولین مربوطه اطلاع دهد و کتبا درخواست بازدید و دریافت خسارت کند.
5.درصورتی که از سلامت کالا مطمئن نیستید از دادن رسید تحویل گرفتن کالای سالم و بدون قید و شرط به موسسات حمل و نقل خودداری کنید.
6.در صورتیکه تمام کالا را از موسسات باربری تحویل نگرفتید از موسسه باربری درخواست رسید عدم تحویل کالا نمایید.

انواع پوشش ها در کلوزهای مختلف بیمه باربری:

منظور از کلوز همان شرط یا شرایط بیمه نامه است.

 کلوز C :

‌آتش‌ سوزی یا انفجار
به گل نشستن، زمین گیر شدن، برخورد با كف دریا، غرق شدن یا واژگون شدن  كشتی یا شناور
واژگون شدن یا خارج شدن وسیله حمل زمینی از جاده
تصادم یا برخورد كشتی، شناور یا هر وسیله حمل دیگر با هر جسم خارجی به غیر از آب
تخلیه كالا در بندر اضطراری
فدا کردن كالا در جریان زیان همگانی
به دریا انداختن كالا برای سبک سازی
خسارت همگانی
مسئولیت مشترک در تصادم

کلوز B :

خطرات تحت پوشش کلوز B به شرح ذیل هستند:
آتش‌ سوزی یا انفجار
به گل نشستن، زمین گیر شدن، برخورد با كف دریا، غرق شدن یا واژگون شدن  كشتی یا شناور، واژگون شدن یا خارج شدن وسیله حمل زمینی از جاده
تصادم یا برخورد كشتی، شناور یا هر وسیله حمل دیگر با هر جسم خارجی به غیر از آب
تخلیه كالا در بندر اضطراری
فدا کردن كالا در جریان زیان همگانی
به دریا انداختن كالا برای سبک سازی
خسارت همگانی
مسئولیت مشترک در تصادم
زلزله، آتشفشان یا صاعقه
به دریا افتادن كالا از روی عرشه كشتی
ورود آب دریا، دریاچه، رودخانه به كشتی، شناور، محفظه كالا، كانتینر یا محل انبار
تلف كلی هر بسته  در كشتی یا شناور و یا تلف كلی هر بسته به علت افتادن در هنگام بارگیری و یا تخلیه كشتی یا شناور.
کلوز B شامل 2 درصد فرانشیز می شود. البته پوششهای مشترک کلوز B و C  بدون فرانشیز هستند.

کلوز A :

کلوز A   کاملترین نوع پوشش در بین  پوششهای بیمه  باربری است که کلیه خطرها را به جزء استثنائات قانون بیمه باربری را پوشش می دهد. در کلوزA  فرانشیز صفر درصد است.

استثنائات کلوزها 

 استثنائات  کلوزهای B , C :

عمد بیمه گذار، کسری و فرسودگی عادی کالا، خسارت ناشی از نامناسب بودن بسته بندی، بارچینی نامناسب، عیب ذاتی، خسارت ناشی از تأخیر، عدم قابلیت دریانوردی کشتی، جنگ داخلی، انقلاب، شورش، تصرف، ضبط، توقیف، اعتصاب منجر به تعطیلی کار، بلوا، اغتشاشات داخلی و اعمال تروریستی. خسارت ناشی از سلاح ھائی که با انرژی اتمی کار می کنند. خسارت ناشی از برخورد اژدر دریایی یا مین یا سلاحهای متروکه. ورشکستکی مدیران و مالکان یا اجاره کنندگان کشتی حتی اگر این مشکلات در اثر وقوع خطر تحت پوشش بیمه ایجاد شده باشند. 

 استثنائات کلوز A : 

مشابه استثنائات کلوز  B و C   می باشد. خسارات عمدی نیز تحت پوشش قرار می گیرد.

 استثنائات بیمه باربری داخلی : 

عمد بیمه گذار و کارکنان و نمایندگان وی، فساد محموله به دلیل تأخیر در حمل، جنگ داخلی، انقلاب قیام، شورش، اعتصاب، توقیف، جنگ، ضبط، مصادره اموال، واکنش ھای ھسته ای آلودگی مربوط به تشعشعات ھسته ای رادیو اکتیو، حمل مواد منفجره، حمل فلزات و سنگ ھای قیمتی و عتیقه  جات، پول و اسناد و اوراق بھادار، آثار ھنری

  شرط طبقه بندی کشتی ها چیست؟

حمل کالا با کشتی می بایست توسط کشتی هایی انجام شود که آن کشتی ها توسط موسسات عضو انجمن رده بندی کشتی ها (IACS ) رده بندی و تایید شده باشند. این رده بندی توسط موسسات مجاز رده بندی ایرانی نیز می تواند انجام شود. اگر کالا با کشتی یا شناور فاقد رده بندی مجاز حمل شود بیمه گذار می بایست به شرکت بیمه گر اطلاع دهد. 
از موسسات رده بندی معروف در دنیا می توان به لویدز انگلستان، BV فرانسه، GL آلمان، DNV نروژ، RINA ایتالیا، BV آمریکا، NK ژاپن، RS روسیه، CCS چین، KR کره جنوبی می توان نام برد.
شرکت های رده بندی بر روند ساخت کشتی و مطابقت ساخته شدن کشتی ها با استانداردهای لازم نظارت دارند. همچنین این شرکتها در مورد کشتی های ساخته شده ، به هنگام سرویس کردن کشتی ها بر روند سرویس کشتی ها نظارت می کنند. بازرسان این شرکتها همچنین به صورت دوره ای از کشتی ها بازرسی فنی به عمل می آورند. 

عواملی که سبب کاهش نرخ بیمه باربری می شوند:

حمل با کانتینر، حمل با هواپیما، حمل با قطار

اضافه نرخ بیمه باربری شامل چه مواردی می شود؟

•    حمل کالا با کشتی غیر طبقه بندی
•    حمل کالا با لنج، دوبه، بارج، لندینگ کرافت
•    در صورتی که تمام یا بخشی از مورد بیمه بر روی عرشه کشتی حمل گردد و بر همین اساس بارنامه به صورت حمل بر روی عرشه کشتی صادر شده باشد. مسئولیت بیمه گر در مورد تلف یا آسیب آن قسمت از مورد بیمه مادامیکه بار بر روی عرشه کشتی قرار گرفته است، محدود به خطرات مندرج در کلوز C بیمه نامه می باشد. مگر اینکه به طور صریح در مورد آن قسمت از مورد بیمه در ازای حق بیمه اضافه ( در صورت درخواست بیمه گر) توافق دیگری شده باشد. لازم به ذکر است در مورد کالاهایی که تمام بار داخل کانتینر فلزی تمام بسته قرار گرفته شده باشند، یا شرایط آن به گونه ای بوده که در عرف کشتیرانی این نوع حمل را مجاز بداند، از این شرط مستثنی هستند.
•    در صورتی که سن کشتی بالاتر از سن مقرر در کلوز باشد، طبق جدول اضافه نرخ بیمه باربری، حق بیمه مربوطه اخذ می گردد.

ارزش کالا به هنگام خسارت در بیمه باربری چطور محاسبه می شود؟

صاحب کالا می تواند علاوه بر ارزش کالایی که خریداری کرده است. کرایه حمل و سود خود را نیز در نظر بگیرد و آنها را نیز بیمه کند. به عبارتی می تواند ارزش کالا را 10 درصد بیشتر در نظر بگیرد و کالا را با ارزش 10 درصد بیشتر بیمه کند. در این 10 درصد سود حاصل از فروش کالا و کرایه حمل نیز لحاظ میشود.

خرید بیمه باربری از وب سایت بیمه نشان چگونه انجام می شود؟

برای خرید بیمه باربری پرسشنامه بیمه باربری را از منوی پرسشنامه ها دانلود و تکمیل نمایید. سپس پرسشنامه تکمیل شده را در فرم بالا بار گذاری و ارسال فرمایید.
پس از ارسال پرسشنامه کارشناسان ما با شما تماس میگیرند و حق بیمه را به شما اعلام می کنند. پس از تایید شما بیمه نامه  صادر می  گردد.

 

سوالات متداول

نوع بار، ارزش بار، روش حمل از مهم ترین عوامل در تعیین قیمت بیمه باربری می باشند.

مطابق ماده 46 قانون مالیات های مستقیم بابت کلیه اسناد قابل انتقال که در کشور ما صادر و یا معامله می شوند. همچنین بابت اسناد کاشف از حقوق مالکیت نسبت به مال التجاره ( از جمله بیمه نامه مال التجاره) ، مبلغ 500 تومان حق تمبر در یافت می شود. این حق تمبر به بیمه نامه باربری برای قابل ارائه بودن در دادگاههای حقوقی اعتبار می دهد.

خیر در بیمه باربری تخفیف عدم خسارت وجود ندارد.

1. فرم پرسشنامه 2. پروفرما یا اینویس 3. برگه ثبت سفارش ( برای بیمه باربری وارداتی) یا اظهارنامه خروجی ( برای بیمه باربری صادراتی) تصویر موارد ذکر شده برای صدور بیمه باربری کفایت می کند و نیاز به اصل مدارک نیست.